Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Coassistenten als kinderoppas in het ziekenhuis aan de slag

16-03-2020 - Het fysieke onderwijs, de decentrale selecties en de examens zijn allemaal gestopt. Coassistenten kunnen als vrijwilliger worden ingezet. Dat meldt de NFU, de koepelorganisatie van umc’s, vandaag.

 

Alle coschappen en andere patiëntgebonden stages stoppen. Dit geldt voor coschappen in de umc’s, affiliatieziekenhuizen en extramurale coschappen. De umc’s kunnen ingeschreven studenten vragen om op basis van vrijwilligheid een bijdrage te leveren, bijvoorbeeld in callcenters of voor de kinderopvang van medewerkers. Ze krijgen hiervoor geen studiepunten of loon. Ieder umc richt een onafhankelijk steunpunt voor studenten in.

Alleen het MUMC+, het LUMC en het UMCG laten sommige coschappen bij uitzondering doorgaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij semiartsstages en senior-coschappen in het laatste masterjaar, als dat een bijdrage levert aan de zorg. Dit kan ook bij huisartsen of een GGD zijn. ‘Dit kan alleen als onder zeer strikte voorwaarden de leerdoelen gehandhaafd blijven, en als de instelling erop kan toezien dat er voldoende begeleiding aanwezig is’, aldus de NFU. Dit is niet verplicht voor studenten. Ze ‘kunnen zich onder alle omstandigheden en op elk moment eenzijdig terugtrekken. Er mag geen morele en financiële druk gelegd worden op studenten, waardoor zij werkzaamheden verrichten die zij niet kunnen, willen of aandurven’, laat de koepel van umc’s weten.

Het Dagblad van het Noorden berichtte vanmorgen al dat geneeskundestudenten in het ziekenhuis oppassen op de kinderen van ouders die in het UMCG of het Martini Ziekenhuis werken. Het is de bedoeling dat ouders zelf opvang proberen te regelen voor hun kinderen. ‘Maar waar dat niet lukt, hebben we samen met het Martini Ziekenhuis deze oppasservice geregeld’, zei een woordvoerder van het UMCG tegen de krant. RvB-voorzitter Jouke de Vries van RUG reageerde op Twitter enthousiast: ‘Geweldig, zo zie ik het graag. Vrijwilligerswerk door geneeskundestudenten om ons door de coronacrisis te krijgen. Goed voorbeeld doet volgen!’

Meer actueel

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts