Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

KNMG: ‘Ook niet geregistreerde artsen en coassistenten inzetten tijdens coronacrisis’

16-03-2020 - Om levens te redden is het nodig dat er tijdens de coronacrisis tijdelijk wat soepeler wordt omgegaan met de Wet BIG. Ook coassistenten en gepensioneerde artsen die niet meer BIG-geregistreerd zijn, moeten onder bepaalde voorwaarden kunnen worden ingezet.


 Dat stelt de KNMG in een advies aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. ‘Nood breekt wet’, aldus de KNMG die stelt dat als er straks echt te weinig zorgpersoneel is, patiënten al blij zijn als ze worden geholpen door een gepensioneerde arts of een bijna afgestudeerde geneeskundestudent, beiden met ruime ervaring dan wel met recente kennis. De KNMG stelt dat niet-geregistreerde personen alleen moeten worden ingezet als het echt noodzakelijk is en dan eerst degene die de meest recente praktijkervaring heeft. Ook moeten zij zoveel mogelijk worden inzet voor niet-complexe zorg. De ervaring van de arts/geneeskundig specialist-niet-praktiserend mag niet ouder dan tien jaar zijn en zijn vaardigheid moet nog aanwezig zijn of met eenvoudige training of instructie weer voldoende kunnen worden. Ook moet er een bekwaam arts of geneeskundig specialist aanwezig zijn die kan ingrijpen als dat nodig is.

Personen die niet meer in het BIG-register staan, omdat zij ooit door de tuchtrechter zijn doorgehaald, mogen niet worden ingezet, zo stelt de KNMG in een uitgebreidere uitwerking van het advies.

Volgens een KNMG-woordvoerder zijn de inspectie en de KNMG over het plan in gesprek. ‘Zoals het er nu naar uitziet staat de inspectie er heel welwillend tegenover.’

Meer actueel

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts