Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Medischcontactbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Tekort aan verpleegkundigen 'urgent probleem’

  12-07-2017 - Een schaarste aan verpleegkundigen zorgt voor duurdere zorg en langere wachtlijsten. Bestuurder Ab Klink van zorgverzekeraar VGZ en Sonja Kersten, directeur van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland luidden woensdag in het Financieele Dagblad de noodklok. Ze spreken van een structureel en urgent probleem binnen de sector. Lees het hele artikel »

 • Open brief aan Pechtold, Segers en Buma: stop incidentgedreven zorg

  10-07-2017 - In een vandaag verzonden open brief doet seniorenorganisatie KBO-PCOB een appèl op de heren Pechtold, Segers en Buma om een einde te maken aan incident-gedreven zorg in Nederland. Sinds 2015 wordt de samenleving regelmatig opgeschrikt door berichten van onder meer ziekenhuizen en huisartsen dat ouderen onnodig op de spoedposten van ziekenhuizen terechtkomen. KBO-PCOB krijgt tevens uit de eigen achterban van ruim 250.000 senioren te horen dat de nazorg na ziekenhuisopname problematisch is en vaak leidt tot heropname. Er dient snel een structurele oplossing te komen, nu ouderen constant tussen wal en schip vallen. KBO-PCOB richt dit verzoek speciaal aan Pechtold, Segers en Buma als ondertekenaars van het manifest Waardig Ouder Worden. Lees het hele artikel »

 • Eerste Nederlandse hulphond in verloskamer

  03-07-2017 - Hulphond King uit Enkhuizen is de eerste hond in Nederland die in de verloskamer assisteerde tijdens de bevalling van zijn baasje. De Duitse Herder bewaakte haar bloedsuikerspiegel. Lees het hele artikel »

 • Maarten van der Weijden opnieuw ambassadeur van Week van Zorg en Welzijn

  26-06-2017 - Zwemmer Maarten van der Weijden, winnaar van een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2008, maakt zich sterk voor de sector Zorg en Welzijn en heeft zich opnieuw als ambassadeur verbonden aan de Week van Zorg en Welzijn. Dit jaarlijkse evenement vindt in 2018 van 12 tot en met 17 maart plaats. Ruim duizend locaties van zorg- en welzijnsorganisaties in het hele land openen dan hun deuren voor het grote publiek. Lees het hele artikel »

 • Online toolbox ondersteunt umc’s bij banenafspraak

  24-06-2017 - Op 23 juni is de online toolbox, www.banenafspraakumc.nl, gelanceerd met uitgebreide informatie over het aan het werk helpen van mensen uit de doelgroep van de Participatiewet binnen de umc’s. Volgens de banenafspraak heeft iedere umc eind 2023 gemiddeld 224 medewerkers met een arbeidsbeperking aan het werk. Deze toolbox biedt praktische handvatten, presentaties, documenten en praktijkvoorbeelden voor alle umc’s om dat voor elkaar te krijgen. De toolbox is ontwikkeld door SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, in nauwe samenwerking met verschillende umc’s. Lees het hele artikel »

 • KPMG: “Bedrijf ziet investering in flexwerker ten onrechte als kostenpost”

  24-06-2017 - Ondernemingen hebben onvoldoende oog voor de waarde die flexibele arbeidskrachten voor hun organisatie kunnen hebben en zien het investeren in de vitaliteit en opleiding van flexwerkers dan ook ten onrechte als een kostenpost. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat het investeren in werknemers met een tijdelijk contract niet alleen goed is voor de werknemer zelf, ook de werkgever én de samenleving hebben veel baat bij goed opgeleide, vitale flexwerkers. Lees het hele artikel »

 • Medewerkers zorg en welzijn vooral bezorgd over hun werk

  22-06-2017 - Mensen die werken in de sector zorg en welzijn zijn overwegend gelukkig, maar maken zich ook zorgen. De belangrijkste pijnpunten liggen met name in de hoge werkdruk en de combinatie van werk en mantelzorg. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 10.000 leden van PGGM&CO, de ledenorganisatie voor zorg en welzijn. Om het vitaliteitsvraagstuk in de zorg aan te pakken starten Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en PGGM&CO het gezamenlijke programma ‘Vitaal met Pensioen’. Lees het hele artikel »

 • Meer aandacht voor de mens in plaats van alleen getallen

  19-06-2017 - Voor de patiëntveiligheid in het ziekenhuis zijn het hebben van oprechte aandacht voor de patiënt, goede communicatie met de patiënt en optimale samenwerking tussen zorgverleners de belangrijkste factoren. Louise van Galen deed hiernaar (inter)nationaal onderzoek bij de afdeling (acute) interne geneeskunde van VUmc. Ze heeft onder andere onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van enkele kwaliteitsindicatoren zoals onverwachte heropnames en sterfte in het ziekenhuis. Zij trekt deze indicatoren in twijfel, en beargumenteert dat het gebruik van deze indicatoren vaak geen betrouwbare afspiegeling is van de daadwerkelijke veiligheid en kwaliteit van zorg in ziekenhuizen. “We moeten meer in gesprek met de patiënt en ons minder laten leiden door allerlei metingen en getallen. Dat verhoogt de veiligheid en kwaliteit van de zorg.” Van Galen promoveert op 27 juni bij VUmc. Lees het hele artikel »

 • Ouderen bewegen te weinig

  19-06-2017 - Ouderen bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. Maar liefst 2 op de 3 ouderen (55+) voldoen niet aan de zogenaamde ‘fitnorm’*. Dit betekent dat zij minder dan 1 uur per week intensieve lichamelijke activiteiten verrichten. Lees het hele artikel »

 • Werknemers tegen kinkhoest vaccineren om jongste kinderen te beschermen

  13-06-2017 - Iedereen die op het werk in direct contact komt met kinderen tot een half jaar oud zou van zijn of haar werkgever vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden moeten krijgen. Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo’n vaccinatie niet nodig, maar wel om kwetsbare jonge kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd. Dat schrijft de Gezondheidsraad in het advies Werknemers en kinkhoest: criteria voor vaccinatie dat vandaag aan de minister van SZW is aangeboden. Lees het hele artikel »

 • Diakonessenhuis sluit zich aan bij City Deal Health Hub

  06-06-2017 - Het Diakonessenhuis sluit zich 6 juni 2017 aan bij de zogenaamde City Deal Health Hub. In deze ‘deal’ werkt de provincie Utrecht samen met 10 Utrechtse gemeenten, het Rijk, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Doel is het versterken van de regio Utrecht als grootstedelijke omgeving waar mensen gezond kunnen leven. Het Diakonessenhuis, met vestigingen in Utrecht, Zeist en Doorn, draagt hier graag aan bij. Dinsdag 6 juni tekent John Taks, voorzitter van de Raad van Bestuur, de overeenkomst. Lees het hele artikel »

 • Werknemers na een burn-out: ‘werkgever leert er niet van’

  24-05-2017 - Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. En dat is vreemd. Want een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burnout heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door Kantar Public. Wat kunnen werknemers of werkgevers doen om een nieuwe burn-out te voorkomen? Lees het hele artikel »

 • Zorgprofessional gebaat bij mindfulness

  18-05-2017 - Zorgprofessionals in opleiding, zoals geneeskunde- en verpleegkundestudenten blijken beter met stress te kunnen omgaan na het volgen van een keuzevak Mind-Body-technieken dan studenten die dat vak niet hebben gevolgd. Dit blijkt uit het proefschrift ‘Integrative Medicine in the Dutch healthcare system: prerequisites and tools for implementation’ (Integrative Medicine in de Nederlandse gezondheidszorg: voorwaarden en middelen voor implementatie), dat drs. Marja van Vliet op 19 mei 2017 verdedigt aan de Mid Sweden University in Sundsvall in Zweden. De resultaten zijn onderdeel van een groter onderzoek naar het draagvlak en de mogelijkheden voor implementatie van Integrative Medicine in de Nederlandse gezondheidszorg. Lees het hele artikel »

 • LUMC onderstreept duurzaam beleid met ondertekening Green Deal Zorg

  18-05-2017 - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt voortdurend aan een gezonde, schone, toekomstbestendige en duurzame leefomgeving. Henk Gerla, Lid Raad van Bestuur van het LUMC, ondertekende daarom op woensdag 17 mei de Green Deal Zorg. Ondertekenaars van deze deal geven hiermee aan dat ze zich inzetten voor een versnelde verduurzaming in de zorg. Lees het hele artikel »

 • Zeer actieve sporters hebben vaker verkalkte kransslagader

  11-05-2017 - Zeer actieve sporters hebben vaker verkalking van de kransslagaders van het hart dan leeftijdsgenoten die minder sporten. Daar staat tegenover dat het type aderverkalking bij hen gunstiger is dan verwacht. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, UMC Utrecht en Meander Medisch Centrum dat is gepubliceerd in Circulation. Lees het hele artikel »

 • Voor het eerst aangetoond: sociaal werk maakt gezond

  10-05-2017 - Sociaal werk draagt bij aan de mentale gezondheid van kwetsbare burgers. Dit blijkt uit onderzoek dat de afdeling Sociale Geneeskunde van AMC/Universiteit van Amsterdam heeft uitgevoerd. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd tijdens het Congrestival Sociaal en Gezond, dat plaatsvindt op 30 mei a.s. in Utrecht. Lees het hele artikel »

 • Zorg en welzijn geeft werk een 6,8

  01-05-2017 - Werknemers in de sector zorg en welzijn zijn over het algemeen redelijk gelukkig in hun werk. Gemiddeld geven zij hun werk een 6,8 als rapportcijfer. Dat blijkt uit de online peiling Werkgeluk van PGGM&CO, de ledenorganisatie van PGGM, in het kader van de Dag van de Arbeid. Ruim zevenduizend mensen, waaronder ook oud-werknemers in zorg en welzijn, vulden een korte vragenlijst in. Lees het hele artikel »

 • Oncologische samenwerking in Euregio Maas-Rijn

  30-03-2017 - Vier klinieken in de Euregio Maas-Rijn gaan samenwerken op oncologisch gebied binnen OncoCare. Het Centre Hospitalier Universitaire (CHU) de Liège, het Maastricht UMC+, Uniklinik RWTH Aachen en het Jessa Ziekenhuis te Hasselt hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk de schouders te zetten onder dit project, dat met 5 miljoen euro Brussels geld wordt gesubsidieerd. De samenwerking is gericht op patiëntgerichte innovatieve kankerzorg. Het project gaat op 4 april van start met een kick-off meeting in Luik. Lees het hele artikel »

 • 68.000 zorgmedewerkers geschoold dankzij Regionale Sectorplannen

  23-03-2017 - Door de Regionale Sectorplannen Zorg hebben 68.000 medewerkers in de zorg scholing gevolgd. Dit blijkt uit cijfers die RegioPlus op woensdag 22 maart heeft gepresenteerd aan demissionair staatssecretaris Van Rijn (VWS). Deze resultaten en met name de succesfactoren van de aanpak zijn van belang nu de zorgsector te maken krijgt met personeelstekorten. Lees het hele artikel »

 • Opleiding voor nieuw beroep: praktijkondersteuner bedrijfsarts

  23-03-2017 - Het nieuwste beroep in arbodienstverlening is de praktijk­ondersteuner bedrijfsarts. Deze POB voert bedrijfsgeneeskundige taken uit die de bedrijfsarts aan hem/haar delegeert. Door inzet van deze nieuwe professionals kan het tekort aan bedrijfsartsen deels worden opgevangen en kunnen de artsen zich meer richten op hun kerntaken. Een gedegen opleiding geeft deze taakdelegatie op een verantwoorde en praktische manier vorm en schept ruimte voor meer capaciteit. In september 2017 start de opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts in Rotterdam bij Breederode Hogeschool én in Utrecht bij de NSPOH. De inschrijving is geopend. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts