Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Medischcontactbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Medewerkers zorg en welzijn gematigd positief over digitale zorg

  31-01-2017 - Binnen de sector zorg en welzijn wordt mondjesmaat gebruikgemaakt van digitale zorg (e-health), maar het thema leeft wel. Dat blijkt uit een online peiling van PGGM&CO, de ledenorganisatie van PGGM, tijdens de nationale e-healthweek 2017. Ruim 30.000 mensen die werk(t)en in zorg en welzijn vulden een korte vragenlijst in. Van de 30.962 respondenten geeft 53% (16.535) aan geen gebruik te maken van digitale zorg. 22% (6.779) zegt digitale zorg als consument te gebruiken. Slechts 10% (2.983) past digitale zorg toe in zijn of haar werk. Lees het hele artikel »

 • Voor Britse artsen is ‘aanstaande moeder’ taboe

  30-01-2017 - Artsen in Groot-Brittannië moeten voortaan spreken over ‘zwangere mensen’ en niet over ‘aanstaande moeders’, om interseksuele mannen en transgender mannen die zwanger zijn niet buiten te sluiten. Lees het hele artikel »

 • Dormicum vóór euthanasie bij demente gaat te ver

  26-01-2017 - Een specialist ouderengeneeskunde die euthanasie verleende aan een wilsonbekwame dementiepatiënte is door de Regionale Toetsingscommissie op de vingers getikt. De arts heeft ‘een grens overschreden’, aldus de toetsingscommissie, door heimelijk Dormicum in de koffie van de patiënte te doen en haar daarmee de mogelijkheid tot verzet te onthouden. Lees het hele artikel »

 • RIVM adviseert Nederlanders minder te eten

  24-01-2017 - Nederlanders moeten minder vlees en meer plantaardige producten gaan eten en minderen met frisdrank en alcohol. Ook zouden ze in zijn algemeenheid minder moeten eten. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen rapport over de Nederlandse eetgewoonten. Lees het hele artikel »

 • Netwerkzorg thuis en open cultuur speerpunt IGZ

  24-01-2017 - Speerpunt in het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is dit jaar netwerkzorg thuis en medicatieveiligheid. Ook wordt gekeken of bestuurders de juiste cultuur creëren waardoor zorgverleners de kans krijgen om van fouten te leren. Tot slot is ook disfunctioneren van zorgverleners weer een belangrijk thema dit jaar. Lees het hele artikel »

 • Interseksueel topmodel hekelt opererende artsen

  24-01-2017 - Het internationale topmodel Hanne Gaby Odiele heeft onthuld dat ze interseksueel is, dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. De Belgische, woonachtig in New York, vertelt USA Today dat ze met haar bekendmaking wil helpen een taboe te doorbreken. Lees het hele artikel »

 • Blauwe Wijk voegt zorgbudgetten voor kwetsbaren samen

  20-01-2017 - De gemeente Maastricht en zorgverzekeraar VGZ gaan samen de zorgkosten voor kwetsbare groepen in de stad voor hun rekening nemen in het project Blauwe Wijk. De uitgaven die ze normaal gesproken ieder vanuit een eigen potje doen, worden gebundeld. Lees het hele artikel »

 • Patiëntenparticipatie in de eerste lijn kan beter

  20-01-2017 - Zorgverleners in de eerste lijn betrekken hun patiënten steeds vaker bij de inrichting van de zorg. Naast de motivatie van patiënten is de organisatiekracht van de eerste lijn een belangrijke voorwaarde voor succesvolle patiëntenparticipatie. Dit concludeert het Nivel in de vandaag verschenen ‘Kennissynthese Patiëntenparticipatie in de eerste lijn’. Lees het hele artikel »

 • Trump en zijn dokters van start

  20-01-2017 - Donald Trump wordt vandaag geïnstalleerd als president van de Verenigde Staten, met in zijn kabinet twee voormalig artsen als ministers van Gezondheidszorg en Huisvesting. Lees het hele artikel »

 • ‘Death row doctor’ toont de dokter achter de dood

  20-01-2017 - De Amerikaanse arts Carlo Musso is tegen de doodstraf. Maar zijn werk is het voltrekken ervan. Het Amerikaanse dagblad The New York Times publiceerde deze week een videoportret van hem. Lees het hele artikel »

 • Specsavers wil huisartsentaken overnemen

  20-01-2017 - Optiek- en audicienketen Specsavers wil taken van de huisarts gaan overnemen. In thuisbasis Groot-Brittannië is hier al ervaring mee opgedaan, meldt Het Financieele Dagblad deze week. Lees het hele artikel »

 • ‘Gezondheidswebsites vaak slecht beveiligd’

  20-01-2017 - Websites met medische zelftests zijn niet altijd goed beveiligd, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Hierdoor kan volgens de organisatie gevoelige persoonlijke informatie in verkeerde handen komen. Lees het hele artikel »

 • ‘Vergroot rol arts in gevangeniszorg’

  20-01-2017 - Artsen moeten een centrale rol spelen in de organisatie van de gezondheid van gevangenen. Het aantal dokters in zeker drie Nederlandse gevangenissen moet worden verdubbeld. De gezondheidszorg voor gedetineerden zou moeten worden ondergebracht bij het ministerie van Volksgezondheid in plaats van Justitie. Lees het hele artikel »

 • Basisarts moet bijscholen voor herregistratie

  18-01-2017 - Voor basisartsen die vanwege te weinig werkervaring niet voor herregistratie in aanmerking dreigen te komen, is een scholingsprogramma ontwikkeld door VUmc en de NFU. Lees het hele artikel »

 • ‘Kwaliteitskader verpleeghuiszorg noemt ouderengeneeskundige amper’

  17-01-2017 - Op iedere verpleeghuislocatie moet 24/7 een arts bereikbaar en oproepbaar zijn. Die arts moet direct reageren en uiterlijk binnen 30 minuten ter plaatse zijn. Indien nodig moet er een specialist ouderengeneeskunde worden opgeroepen. Ook moet er in iedere zorgorganisatie een specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundige of psychosociaal zorgverlener plaatsnemen in de raad van bestuur. Lees het hele artikel »

 • NTvG financiert strijd tegen tabaksindustrie

  12-01-2017 - De Vereniging het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) doneert meer dan 200.000 euro voor de strijd tegen de tabaksindustrie. Het blad verleent financiële steun aan diverse initiatieven van agerend longarts Wanda de Kanter, waaronder haar Stichting Rookpreventie Jeugd. Het geld is ook bestemd voor de rechtszaak die deze stichting met een groep longpatiënten tegen vier tabaksfabrikanten voert. Lees het hele artikel »

 • UMCG: Verandering is de enige constante in 2017

  11-01-2017 - Het jaar 2017 staat voor het UMCG in het teken van enkele grote (ver)bouw- en ICT-projecten die de zorg voor patiënten verder verbeteren. Die boodschap stond centraal in de nieuwjaarsbijeenkomst op 10 januari. Vanzelfsprekend blikte bestuursvoorzitter Jos Aartsen ook vooruit op de verkiezingen. Om de zorg financieel gezond te houden is er volgens hem maar één weg te gaan en dat is preventie en vroege opsporing van ziekte. Traditiegetrouw werden ook de prijzen voor excellente onderzoekers, opleider en zorgprofessional uitgereikt. Lees het hele artikel »

 • NVAB wil pool van bedrijfsartsen voor second opinion

  11-01-2017 - De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) wil een pool van bedrijfsartsen oprichten die second opinions kan uitvoeren op verzoek van de werknemer. Dat schrijft de vereniging in een reactie op de internetconsultatie over het Arbeidsomstandighedenbesluit, waarbij de overheid vroeg om feedback uit het veld. Lees het hele artikel »

 • Het Roer Moet Om: politici, wees eerlijk over je keuzes

  11-01-2017 - In de aanloop naar de verkiezingen in maart dit jaar moeten de politieke partijen zich nu gaan uitspreken over hun plannen voor de zorg en vooral over de vraag waar ze op willen bezuinigingen in de nieuwe regeerperiode. Dat vindt huisarts Bart Meijman, medeopsteller van een nieuw manifest van Het Roer Moet Om, dat politici oproept kenbaar te maken waar hun partij voor staat. Het manifest heeft de steun van 21 kopstukken uit de zorg. Lees het hele artikel »

 • Syrische arts zoekt ervaringsplaats

  03-01-2017 - Een oproep op Facebook voor de Syrische kno-arts Zuhir Alhumsi, die nu in Amersfoort woont, levert een stroom van reacties op. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts