Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Medischcontactbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Huisarts onderschat behoefte van patiënt aan leefstijladvies

  09-02-2017 - Huisartsen zijn zich niet bewust van de mate waarin patiënten adviezen over leefstijl waarderen. Zij onderschatten de belangstelling die patiënten hebben voor gezondheidseducatie. Dat is niet alleen jammer, maar moet ook veranderen”. Met die boodschap neemt prof. Gert Jan Hiddink afscheid als buitengewoon hoogleraar Voedingsvoorlichting via intermediairen aan Wageningen University op 9 februari. Lees het hele artikel »

 • Bergman start kliniek met zes orthopedisch chirurgen

  08-02-2017 - Bergman Clinics start met zes orthopedisch chirurgen op 1 juli een focuskliniek voor orthopedie in Rijswijk. Mogelijk gaat het om de zes orthopeden die eerder ontslag namen in het HagaZiekenhuis. Lees het hele artikel »

 • Aantal kankerpatiënten toegenomen

  03-02-2017 - Het aantal kankerpatiënten in Nederland is het afgelopen jaar verder toegenomen. Ruim 108.400 Nederlanders kregen deze diagnose, 2500 patiënten meer dan in 2015. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Lees het hele artikel »

 • AMA: inreisverbod bedreigt zorg in arme gebieden

  03-02-2017 - De American Medical Association (AMA) heeft president Donald Trump dringend verzocht een uitzondering te maken voor internationale artsen en ernstig zieken op het inreisverbod voor zeven moslimlanden. Lees het hele artikel »

 • Forensische Polikliniek Kindermishandeling stopt

  03-02-2017 - De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) stopt per 1 maart 2017. Het ontbreken van structurele financiering doet het initiatief de das om. Dit laat het bestuur van De Forensische Zorgspecialisten (DFZS) vandaag weten. Lees het hele artikel »

 • Adviesraad: geen abortuspil bij huisartsen

  03-02-2017 - Het is onduidelijk waarom huisartsen de mogelijkheid moeten krijgen zwangerschappen af te breken. De Raad van State, een belangrijke adviseur van de regering, maakte donderdag korte metten met het huidige voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voor een abortuspil bij de huisarts. Lees het hele artikel »

 • Onderzoek naar overvolle kinder-ic’s

  01-02-2017 - Er wordt onderzoek gedaan naar de ontoereikende capaciteit bij piekbelasting op kinder-intensivecareafdelingen in de acht universitair medische centra in Nederland. Dat schrijft minister Schippers naar aanleiding van overvolle kinder-ic’s in december. Tien kinderen werden toen overgeplaatst naar ziekenhuizen in België en Duitsland. Lees het hele artikel »

 • Medewerkers zorg en welzijn gematigd positief over digitale zorg

  31-01-2017 - Binnen de sector zorg en welzijn wordt mondjesmaat gebruikgemaakt van digitale zorg (e-health), maar het thema leeft wel. Dat blijkt uit een online peiling van PGGM&CO, de ledenorganisatie van PGGM, tijdens de nationale e-healthweek 2017. Ruim 30.000 mensen die werk(t)en in zorg en welzijn vulden een korte vragenlijst in. Van de 30.962 respondenten geeft 53% (16.535) aan geen gebruik te maken van digitale zorg. 22% (6.779) zegt digitale zorg als consument te gebruiken. Slechts 10% (2.983) past digitale zorg toe in zijn of haar werk. Lees het hele artikel »

 • Voor Britse artsen is ‘aanstaande moeder’ taboe

  30-01-2017 - Artsen in Groot-Brittannië moeten voortaan spreken over ‘zwangere mensen’ en niet over ‘aanstaande moeders’, om interseksuele mannen en transgender mannen die zwanger zijn niet buiten te sluiten. Lees het hele artikel »

 • Dormicum vóór euthanasie bij demente gaat te ver

  26-01-2017 - Een specialist ouderengeneeskunde die euthanasie verleende aan een wilsonbekwame dementiepatiënte is door de Regionale Toetsingscommissie op de vingers getikt. De arts heeft ‘een grens overschreden’, aldus de toetsingscommissie, door heimelijk Dormicum in de koffie van de patiënte te doen en haar daarmee de mogelijkheid tot verzet te onthouden. Lees het hele artikel »

 • RIVM adviseert Nederlanders minder te eten

  24-01-2017 - Nederlanders moeten minder vlees en meer plantaardige producten gaan eten en minderen met frisdrank en alcohol. Ook zouden ze in zijn algemeenheid minder moeten eten. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen rapport over de Nederlandse eetgewoonten. Lees het hele artikel »

 • Netwerkzorg thuis en open cultuur speerpunt IGZ

  24-01-2017 - Speerpunt in het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is dit jaar netwerkzorg thuis en medicatieveiligheid. Ook wordt gekeken of bestuurders de juiste cultuur creëren waardoor zorgverleners de kans krijgen om van fouten te leren. Tot slot is ook disfunctioneren van zorgverleners weer een belangrijk thema dit jaar. Lees het hele artikel »

 • Interseksueel topmodel hekelt opererende artsen

  24-01-2017 - Het internationale topmodel Hanne Gaby Odiele heeft onthuld dat ze interseksueel is, dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. De Belgische, woonachtig in New York, vertelt USA Today dat ze met haar bekendmaking wil helpen een taboe te doorbreken. Lees het hele artikel »

 • Blauwe Wijk voegt zorgbudgetten voor kwetsbaren samen

  20-01-2017 - De gemeente Maastricht en zorgverzekeraar VGZ gaan samen de zorgkosten voor kwetsbare groepen in de stad voor hun rekening nemen in het project Blauwe Wijk. De uitgaven die ze normaal gesproken ieder vanuit een eigen potje doen, worden gebundeld. Lees het hele artikel »

 • Patiëntenparticipatie in de eerste lijn kan beter

  20-01-2017 - Zorgverleners in de eerste lijn betrekken hun patiënten steeds vaker bij de inrichting van de zorg. Naast de motivatie van patiënten is de organisatiekracht van de eerste lijn een belangrijke voorwaarde voor succesvolle patiëntenparticipatie. Dit concludeert het Nivel in de vandaag verschenen ‘Kennissynthese Patiëntenparticipatie in de eerste lijn’. Lees het hele artikel »

 • Trump en zijn dokters van start

  20-01-2017 - Donald Trump wordt vandaag geïnstalleerd als president van de Verenigde Staten, met in zijn kabinet twee voormalig artsen als ministers van Gezondheidszorg en Huisvesting. Lees het hele artikel »

 • ‘Death row doctor’ toont de dokter achter de dood

  20-01-2017 - De Amerikaanse arts Carlo Musso is tegen de doodstraf. Maar zijn werk is het voltrekken ervan. Het Amerikaanse dagblad The New York Times publiceerde deze week een videoportret van hem. Lees het hele artikel »

 • Specsavers wil huisartsentaken overnemen

  20-01-2017 - Optiek- en audicienketen Specsavers wil taken van de huisarts gaan overnemen. In thuisbasis Groot-Brittannië is hier al ervaring mee opgedaan, meldt Het Financieele Dagblad deze week. Lees het hele artikel »

 • ‘Gezondheidswebsites vaak slecht beveiligd’

  20-01-2017 - Websites met medische zelftests zijn niet altijd goed beveiligd, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Hierdoor kan volgens de organisatie gevoelige persoonlijke informatie in verkeerde handen komen. Lees het hele artikel »

 • ‘Vergroot rol arts in gevangeniszorg’

  20-01-2017 - Artsen moeten een centrale rol spelen in de organisatie van de gezondheid van gevangenen. Het aantal dokters in zeker drie Nederlandse gevangenissen moet worden verdubbeld. De gezondheidszorg voor gedetineerden zou moeten worden ondergebracht bij het ministerie van Volksgezondheid in plaats van Justitie. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts