Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Medischcontactbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Basisarts moet bijscholen voor herregistratie

  18-01-2017 - Voor basisartsen die vanwege te weinig werkervaring niet voor herregistratie in aanmerking dreigen te komen, is een scholingsprogramma ontwikkeld door VUmc en de NFU. Lees het hele artikel »

 • ‘Kwaliteitskader verpleeghuiszorg noemt ouderengeneeskundige amper’

  17-01-2017 - Op iedere verpleeghuislocatie moet 24/7 een arts bereikbaar en oproepbaar zijn. Die arts moet direct reageren en uiterlijk binnen 30 minuten ter plaatse zijn. Indien nodig moet er een specialist ouderengeneeskunde worden opgeroepen. Ook moet er in iedere zorgorganisatie een specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundige of psychosociaal zorgverlener plaatsnemen in de raad van bestuur. Lees het hele artikel »

 • NTvG financiert strijd tegen tabaksindustrie

  12-01-2017 - De Vereniging het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) doneert meer dan 200.000 euro voor de strijd tegen de tabaksindustrie. Het blad verleent financiële steun aan diverse initiatieven van agerend longarts Wanda de Kanter, waaronder haar Stichting Rookpreventie Jeugd. Het geld is ook bestemd voor de rechtszaak die deze stichting met een groep longpatiënten tegen vier tabaksfabrikanten voert. Lees het hele artikel »

 • UMCG: Verandering is de enige constante in 2017

  11-01-2017 - Het jaar 2017 staat voor het UMCG in het teken van enkele grote (ver)bouw- en ICT-projecten die de zorg voor patiënten verder verbeteren. Die boodschap stond centraal in de nieuwjaarsbijeenkomst op 10 januari. Vanzelfsprekend blikte bestuursvoorzitter Jos Aartsen ook vooruit op de verkiezingen. Om de zorg financieel gezond te houden is er volgens hem maar één weg te gaan en dat is preventie en vroege opsporing van ziekte. Traditiegetrouw werden ook de prijzen voor excellente onderzoekers, opleider en zorgprofessional uitgereikt. Lees het hele artikel »

 • NVAB wil pool van bedrijfsartsen voor second opinion

  11-01-2017 - De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) wil een pool van bedrijfsartsen oprichten die second opinions kan uitvoeren op verzoek van de werknemer. Dat schrijft de vereniging in een reactie op de internetconsultatie over het Arbeidsomstandighedenbesluit, waarbij de overheid vroeg om feedback uit het veld. Lees het hele artikel »

 • Het Roer Moet Om: politici, wees eerlijk over je keuzes

  11-01-2017 - In de aanloop naar de verkiezingen in maart dit jaar moeten de politieke partijen zich nu gaan uitspreken over hun plannen voor de zorg en vooral over de vraag waar ze op willen bezuinigingen in de nieuwe regeerperiode. Dat vindt huisarts Bart Meijman, medeopsteller van een nieuw manifest van Het Roer Moet Om, dat politici oproept kenbaar te maken waar hun partij voor staat. Het manifest heeft de steun van 21 kopstukken uit de zorg. Lees het hele artikel »

 • Syrische arts zoekt ervaringsplaats

  03-01-2017 - Een oproep op Facebook voor de Syrische kno-arts Zuhir Alhumsi, die nu in Amersfoort woont, levert een stroom van reacties op. Lees het hele artikel »

 • Meer psychiaters haken aan bij tweede zondagsdienst

  02-01-2017 - Ongeveer 1500 psychiaters die werken bij 41 ggz-instellingen doen mee aan de tweede zondagsdienst rondom de pensioenaftopping, die over twee weken plaatsvindt. Dat is meer dan bij de eerste zondagsdienst. Lees het hele artikel »

 • HAP-bestuurders trekken aan de bel over werkdruk

  23-12-2016 - Negen bestuurders van huisartsenposten door heel Nederland trekken samen aan de bel over de werkdruk in de avond-, nacht- en weekenduren. Ze vrezen een verminderde kwaliteit van patiëntenzorg. Lees het hele artikel »

 • Twee artsen op nieuwe PvdA-lijst

  22-12-2016 - Bedrijfsarts Cindy Vorselman-Derksen staat op nummer 42 van de conceptkandidatenlijst van de Partij van de Arbeid. Ook huidig Kamerlid en huisarts Marith Volp is weer kandidaat. Lees het hele artikel »

 • 'Arts kiest medicijnen sponsor-farmaceut'

  22-12-2016 - Medisch specialisten schrijven vaker en meer dure medicijnen voor van de farmaceutische bedrijven van wie ze 'sponsorgeld' krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en zorgverzekeraar VGZ.
  Lees het hele artikel »

 • Erasmus mag Zeeuws ziekenhuis overnemen

  22-12-2016 - Het Zeeuwse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) mag overgenomen worden door het Erasmus MC in Rotterdam, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag. Lees het hele artikel »

 • Veranderingen in de zorg stellen inspectie voor nieuwe uitdagingen

  21-12-2016 - Door veranderingen in de samenleving en de zorg kan er in het toezicht op zorg soms onzekerheid ontstaan over risico’s voor gezondheid, de normen die daar bij horen en wie daar op aangesproken kunnen worden. Volgens onderzoekers van vier kennisinstituten, waaronder het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg, kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar wijze van toezicht houden in situaties van onzekerheid nog verder verbeteren. Lees het hele artikel »

 • Juliana Kinderziekenhuis Den Haag opent vondelingenkamer

  21-12-2016 - Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag opent morgen, woensdag 21 december, als eerste kinderziekenhuis in Nederland een vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg. De vondelingenkamer biedt een veilig alternatief voor moeders die zich niet in staat voelen hun baby zelf te verzorgen en op te voeden. Deze moeders zien doorgaans geen andere mogelijkheid dan hun baby af te staan of zelfs te vondeling te leggen, met alle dramatische gevolgen van dien. Het Juliana Kinderziekenhuis opent deze kamer vanuit de overtuiging dat ieder kind recht heeft op leven. Dit alternatief biedt zekerheid dat de baby wordt gevonden en verzorgd. Lees het hele artikel »

 • VGZ rondt contractering ziekenhuizen 2017 af

  19-12-2016 - Coöperatie VGZ heeft voor de ziekenhuiszorg in 2017 contracten gesloten met alle 80 ziekenhuizen. Daarmee is goede en betaalbare zorg gecontracteerd voor ruim 4 miljoen verzekerden in heel Nederland. Het resultaat van de onderhandelingen draagt bij aan de opdracht van VGZ: het realiseren van zorg die toegankelijk en betaalbaar is, nu en in de toekomst. Lees het hele artikel »

 • Achterban ook akkoord met pensioencompromis

  16-12-2016 - Een ruime meerderheid van de medisch specialisten die werken in algemene ziekenhuizen en revalidatie-instellingen heeft ingestemd met het principeakkoord dat vorige maand werd gesloten rond pensioenaftopping. Daardoor zijn de afspraken nu definitief, want de leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gaven er eerder al hun fiat aan. Lees het hele artikel »

 • Microplastics in het milieu: een bedreiging voor de volksgezondheid?

  16-12-2016 - Onzichtbaar kleine plastic deeltjes vervuilen zeeën en rivieren. Ze hopen zich op in mosselen en ander seafood, en komen zo ook in het maagdarmkanaal van mensen terecht. Ook komen ze voor in de lucht en kunnen we ze inademen. Hoe ongezond dat is, weet op dit moment niemand. De Gezondheidsraad vindt dat voorzorgsmaatregelen nodig zijn, evenals onderzoek naar de blootstelling aan plastic deeltjes via de voeding en andere routes en naar hun schadelijkheid voor de gezondheid. Daarvoor is het ontwikkelen van betrouwbare meetmethoden een eerste vereiste. Dit schrijft de raad in een briefadvies aan de staatssecretaris van IenM. Lees het hele artikel »

 • SHL-Groep beste bedrijf in Medische Diagnostiek

  15-12-2016 - SHL-Groep is door het Nationale Business Succes Award Instituut uitgeroepen tot winnaar 2016 in de categorie Medische Diagnostiek. De Stichting, zonder winstoogmerk, heeft zich volgens de Nominatiecommissie ontwikkeld tot een toonaangevende organisatie met een zeer sterke positionering en een klinkende reputatie. ‘SHL-Groep weet haar enorme medische kennis te combineren met een innovatieve aanpak, waardoor zij zeer hoog scoort op klanttevredenheid. Een prachtige organisatie die duidelijk bijdraagt aan een betere zorg.’ Lees het hele artikel »

 • Meteen feedback bij gemiste diagnose

  14-12-2016 - Als radiologen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal een afwijking hebben gemist of verkeerd geïnterpreteerd, krijgen ze dat voortaan meteen te horen van hun collega’s. Radiologen van Treant Zorggroep hebben daarvoor een systeem ontwikkeld dat de kans op fouten moet verminderen en de kwaliteit van de diagnostiek moet verbeteren. Lees het hele artikel »

 • Zorg gaat door technologie naar ‘overal en thuis’

  09-12-2016 - Het is belangrijk dat arts-assistenten in opleiding zijn voorbereid op de verplaatsing van de zorg van de traditionele instellingen naar ‘overal en thuis’. Dat zei Lucien Engelen vandaag op het MMV-congres ‘Opleiden is vooruitzien’ van de Federatie Medisch Specialisten. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts