Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Medischcontactbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • SEH-artsen bezorgd over drinkende senioren

  16-11-2016 - Steeds meer oudere mensen komen steeds vaker onder invloed van alcohol of zelfs stomdronken op de Spoedeisende Hulp. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) naar aanleiding van een ledenpeiling in samenwerking met het programma Hallo Nederland van Omroep Max. Lees het hele artikel »

 • IGZ: ‘Veel meer calamiteitenmeldingen in 2016’

  16-11-2016 - Ziekenhuizen en andere aanbieders van medisch-specialistische zorg hebben in de eerste helft van 2016 veel vaker melding gemaakt van calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg dan in eerdere jaren. Naar verwachting komt de teller aan het einde van het jaar uit op ongeveer 1504 verplichte meldingen, terwijl dat er in 2015 958 waren. Lees het hele artikel »

 • Praten via hersensignalen

  15-11-2016 - UMC Utrecht heeft bij een patiënt met het locked-insyndroom als gevolg van ALS een hersenimplantaat geplaatst. Hierdoor kan zij nu met haar gedachten een spraakcomputer aansturen. Lees het hele artikel »

 • Schippers wint ‘prijs’ om privacyschending

  15-11-2016 - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid krijgt van privacyorganisatie Bits of Freedom een ‘prijs’ omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven medische gegevens van klanten te bekijken. Daarmee zou Schippers de privacy zodanig schenden dat ze er de zogenoemde Big Brother Award voor heeft gewonnen. Lees het hele artikel »

 • Praten met hersensignalen

  15-11-2016 - UMC Utrecht heeft bij een patiënt met het locked-insyndroom als gevolg van ALS een hersenimplantaat geplaatst. Hierdoor kan zij nu met haar gedachten een spraakcomputer aansturen. Lees het hele artikel »

 • Geld voor meer uitnameteams donororganen

  11-11-2016 - Er moeten op drie locaties teams beschikbaar zijn die donororganen kunnen uitnemen. Zo’n team moet onder andere bestaan uit twee chirurgen en een anesthesioloog. Dat heeft minister Edith Schippers (VWS) geadviseerd, en zij wil de bekostiging ervan structureel regelen. Lees het hele artikel »

 • Polen missen revalidatie na slachterijletsels

  11-11-2016 - Het is zeer de vraag of Poolse uitzendkrachten die zwaar handletsel hebben opgelopen bij het bedienen van gevaarlijke apparaten, de juiste nazorg krijgen. Ook is niet duidelijk of de bedrijven waarvoor ze werken, voldoen aan de meldplicht voor bedrijfsongevallen. Lees het hele artikel »

 • Huisartsbezoek gedaald sinds thuisarts.nl

  11-11-2016 - Het zorggebruik bij de huisarts was twee jaar na de lancering van de website Thuisarts.nl afgenomen met 12 procent. Dit is landelijk te vertalen naar een maandelijkse afname van 675.000 huisartsbezoeken. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Huisartsen Genootschap dat is gepubliceerd in BMJ open. Lees het hele artikel »

 • Kabinet wil opheldering België over NIPT

  11-11-2016 - België moet opheldering verschaffen over mogelijke schending van de privacy van Nederlandse vrouwen door een Belgisch bedrijf dat een test op geboorteafwijkingen (NIPT) aanbiedt. Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger. Lees het hele artikel »

 • Schippers: ‘geen extra onderzoek bv-constructies’

  10-11-2016 - Minister Edith Schippers (VWS) acht geen eigen onderzoek nodig naar de mate waarin zorginstellingen via dochterondernemingen wetten proberen te omzeilen. Volgens haar kan worden volstaan met het reguliere toezicht om hier greep op te houden mocht dat nodig blijken. Lees het hele artikel »

 • Uitzending Rambam over Dokteronline gaat door

  10-11-2016 - De uitzending van Rambam over Dokteronline mag donderdagavond worden uitgezonden. Dat bepaalde de rechter gisteren in een kort geding dat dokteronline.nl aanspande tegen Rambam. Lees het hele artikel »

 • Genoeg animo voor functie onafhankelijk deskundig arts

  10-11-2016 - Voldoende artsen willen zich laten opleiden tot onafhankelijk deskundig arts (ODA), de nieuwe functie die dit jaar is bedacht voor de opsporing van zorgfraude. Dat meldt de KNMG, die eind dit jaar of begin 2017 hoopt de eerste tien ODA’s te kunnen inzetten. Lees het hele artikel »

 • CZ verhoogt zorgpremie met 7,5 procent

  08-11-2016 - De premie van de basiszorgverzekering van zorgverzekeraar CZ gaat volgend jaar met 7,90 euro omhoog tot 112,85 euro per maand. Dat komt neer op een stijging met 7,5 procent, maakte het verzekeringsconcern dinsdag bekend. Lees het hele artikel »

 • WHO-richtlijnen infectiepreventie operaties

  04-11-2016 - Voordat patiënten chirurgie ondergaan moeten ze eerst worden gewassen, maar niet geschoren. En antibiotica moeten alleen worden verstrekt voor of tijdens een operatie, niet na afloop. Lees het hele artikel »

 • Contractvereiste huisarts geldt niet altijd

  04-11-2016 - De NZa handhaaft ten onrechte de contractvereiste voor de inzet van een POH-ggz, multidisciplinaire zorg voor bepaalde chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD, astma) en de module voor het achterstandsfonds. Dit bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. Lees het hele artikel »

 • Specialistenzorg thuis komt in Zvw

  04-11-2016 - De zorg die de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten thuis bieden, moet vanaf 1 januari 2018 worden betaald uit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat stelt het Zorginstituut Nederland (ZiN) in het deze week verschenen rapport ‘Extramurale behandeling ontleed’. Lees het hele artikel »

 • Tekort aan reumamedicijn dreigt

  03-11-2016 - Het Reumafonds waarschuwt voor een dreigend tekort aan het medicijn sulfasalazine. Het middel is waarschijnlijk tot maart volgend jaar beperkt beschikbaar. Dat kan leiden tot gezondheidsrisico's voor de 16.000 gebruikers, aldus het Reumafonds. Lees het hele artikel »

 • Kritiek IGZ op operatietraject Slotervaart

  03-11-2016 - Het ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam is op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij inspectiebezoeken zijn tekortkomingen aangetroffen rond de procedures bij operaties, werd donderdag bekend. Lees het hele artikel »

 • Jeugdartsen bezorgd over positie jgz

  03-11-2016 - Jeugdartsen maken zich zorgen over de positie van de jeugdgezondheidszorg in Nederland. Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg wordt in meerdere gemeenten te weinig gezocht naar samenwerking en aansluiting met de jeugdgezondheidszorginstellingen. Ook wordt er soms door gemeenten en jgz-organisaties op de jeugdgezondheidszorg bezuinigd of wordt de zorg anders ingericht, waarbij niet wordt gekeken naar de beroepsinhoud, zo stelt de voorzitter van AJN Jeugdartsen Nederland Mascha Kamphuis. Lees het hele artikel »

 • Screen alleen risicogroepen op hepatitis B en C

  01-11-2016 - Het opsporen van mensen die chronisch geïnfecteerd zijn met het hepatitis B- of het hepatitis C-virus moet worden beperkt tot bepaalde risicogroepen. Dit adviseert de Gezondheidsraad aan de minister van VWS. De raad adviseert geen algemeen bevolkingsonderzoek omdat daarvoor chronische hepatitis B en C te weinig voorkomen. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts