Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Medischcontactbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Minder medicijnen thuis tegen verspilling

  29-11-2016 - Patiënten krijgen medicijnen die ze voor het eerst gebruiken voortaan voor maximaal vijftien dagen mee naar huis. En van dure medicijnen krijgen gebruikers de eerste zes maanden maximaal één maandvoorraad mee. Met deze en andere maatregelen willen negen organisaties verspilling van medicijnen tegengaan. Lees het hele artikel »

 • Gelre oefent ramp op ic met Lotus-patiënten

  29-11-2016 - Het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn heeft dit weekend Lotus-patiënten ingezet op de ic bij een rampenoefening. Het is voor het eerst in Nederland dat een ramp met ‘patiënten’ op de ic is nagebootst. Lees het hele artikel »

 • Toetsing topinkomens valt slecht bij LHV

  28-11-2016 - Onder huisartsen is onrust ontstaan over een brief van registerdienst CIBG, dat wil toetsen of zij onder de Wet normering topinkomens vallen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) raadt haar achterban aan de vragenlijst niet in te vullen, en vraagt minister Edith Schippers van VWS om opheldering. Lees het hele artikel »

 • Operaties Limburgse ziekenhuizen hervat

  25-11-2016 - De Zuyderland-ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen gaan vandaag weer opereren. Een aantal operaties moest donderdag worden uitgesteld omdat er geen plaats meer was in de ziekenhuizen in verband met de drukte. Spoed- en oncologieoperaties gingen wel door. Lees het hele artikel »

 • Umc’s presenteren ‘Beter niet doen’-lijst

  25-11-2016 - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft vandaag een lijst gepresenteerd met niet-effectieve medische handelingen. De umc’s hopen hiermee onnodige zorg terug te dringen. De Federatie Medisch Specialisten maakte vandaag bekend een inventarisatie te hebben gemaakt van onnodige zorg in de bestaande richtlijnen. Lees het hele artikel »

 • Museum vindt skeletdelen in 18de-eeuwse pop

  25-11-2016 - Museum Boerhaave in Leiden heeft in een 18de-eeuwse gynaecologische oefenpop skeletdelen aangetroffen. Ook in de bijbehorende zeemleren babypop blijkt een bijna volledig babyskelet te zijn verwerkt. Lees het hele artikel »

 • Schippers wil openheid vaccinatiegraad crèche

  25-11-2016 - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken, zei ze vrijdag. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou wel voelen voor zo’n meldplicht. Lees het hele artikel »

 • ‘Drukte huisartsenposten niet door vergrijzing’

  24-11-2016 - De drukte op de huisartsenpost ligt niet aan de vergrijzing, maar is onder meer te wijten aan de overstap naar het Nederlands Triage Systeem. Dat stelt huisarts Arina Klokke deze week in een opiniestuk in Medisch Contact. Lees het hele artikel »

 • LHV: ‘Blijf onze zzp-overeenkomst gebruiken’

  23-11-2016 - De overgangsperiode van VAR-verklaring naar de modelovereenkomst – een verklaring over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp-er – is verlengd tot 1 januari 2018 in plaats van 1 mei 2017. Toch raadt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) huisartsen aan de modelovereenkomsten te blijven gebruiken die de vereniging heeft ontwikkeld. Lees het hele artikel »

 • LHV: ‘Werkdruk huisartsen tijdens diensten te hoog’

  21-11-2016 - Driekwart van de huisartsen ervaart de werkdruk tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten als een probleem. Driekwart van de huisartsen verkoopt dan ook een deel van de diensten aan waarnemers. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder bijna vierduizend leden. Lees het hele artikel »

 • SEH-artsen bezorgd over drinkende senioren

  16-11-2016 - Steeds meer oudere mensen komen steeds vaker onder invloed van alcohol of zelfs stomdronken op de Spoedeisende Hulp. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) naar aanleiding van een ledenpeiling in samenwerking met het programma Hallo Nederland van Omroep Max. Lees het hele artikel »

 • IGZ: ‘Veel meer calamiteitenmeldingen in 2016’

  16-11-2016 - Ziekenhuizen en andere aanbieders van medisch-specialistische zorg hebben in de eerste helft van 2016 veel vaker melding gemaakt van calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg dan in eerdere jaren. Naar verwachting komt de teller aan het einde van het jaar uit op ongeveer 1504 verplichte meldingen, terwijl dat er in 2015 958 waren. Lees het hele artikel »

 • Praten via hersensignalen

  15-11-2016 - UMC Utrecht heeft bij een patiënt met het locked-insyndroom als gevolg van ALS een hersenimplantaat geplaatst. Hierdoor kan zij nu met haar gedachten een spraakcomputer aansturen. Lees het hele artikel »

 • Schippers wint ‘prijs’ om privacyschending

  15-11-2016 - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid krijgt van privacyorganisatie Bits of Freedom een ‘prijs’ omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven medische gegevens van klanten te bekijken. Daarmee zou Schippers de privacy zodanig schenden dat ze er de zogenoemde Big Brother Award voor heeft gewonnen. Lees het hele artikel »

 • Praten met hersensignalen

  15-11-2016 - UMC Utrecht heeft bij een patiënt met het locked-insyndroom als gevolg van ALS een hersenimplantaat geplaatst. Hierdoor kan zij nu met haar gedachten een spraakcomputer aansturen. Lees het hele artikel »

 • Geld voor meer uitnameteams donororganen

  11-11-2016 - Er moeten op drie locaties teams beschikbaar zijn die donororganen kunnen uitnemen. Zo’n team moet onder andere bestaan uit twee chirurgen en een anesthesioloog. Dat heeft minister Edith Schippers (VWS) geadviseerd, en zij wil de bekostiging ervan structureel regelen. Lees het hele artikel »

 • Polen missen revalidatie na slachterijletsels

  11-11-2016 - Het is zeer de vraag of Poolse uitzendkrachten die zwaar handletsel hebben opgelopen bij het bedienen van gevaarlijke apparaten, de juiste nazorg krijgen. Ook is niet duidelijk of de bedrijven waarvoor ze werken, voldoen aan de meldplicht voor bedrijfsongevallen. Lees het hele artikel »

 • Huisartsbezoek gedaald sinds thuisarts.nl

  11-11-2016 - Het zorggebruik bij de huisarts was twee jaar na de lancering van de website Thuisarts.nl afgenomen met 12 procent. Dit is landelijk te vertalen naar een maandelijkse afname van 675.000 huisartsbezoeken. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Huisartsen Genootschap dat is gepubliceerd in BMJ open. Lees het hele artikel »

 • Kabinet wil opheldering België over NIPT

  11-11-2016 - België moet opheldering verschaffen over mogelijke schending van de privacy van Nederlandse vrouwen door een Belgisch bedrijf dat een test op geboorteafwijkingen (NIPT) aanbiedt. Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger. Lees het hele artikel »

 • Schippers: ‘geen extra onderzoek bv-constructies’

  10-11-2016 - Minister Edith Schippers (VWS) acht geen eigen onderzoek nodig naar de mate waarin zorginstellingen via dochterondernemingen wetten proberen te omzeilen. Volgens haar kan worden volstaan met het reguliere toezicht om hier greep op te houden mocht dat nodig blijken. Lees het hele artikel »

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts