Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Medischcontactbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • ‘Drukte huisartsenposten niet door vergrijzing’

  24-11-2016 - De drukte op de huisartsenpost ligt niet aan de vergrijzing, maar is onder meer te wijten aan de overstap naar het Nederlands Triage Systeem. Dat stelt huisarts Arina Klokke deze week in een opiniestuk in Medisch Contact. Lees het hele artikel »

 • LHV: ‘Blijf onze zzp-overeenkomst gebruiken’

  23-11-2016 - De overgangsperiode van VAR-verklaring naar de modelovereenkomst – een verklaring over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp-er – is verlengd tot 1 januari 2018 in plaats van 1 mei 2017. Toch raadt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) huisartsen aan de modelovereenkomsten te blijven gebruiken die de vereniging heeft ontwikkeld. Lees het hele artikel »

 • LHV: ‘Werkdruk huisartsen tijdens diensten te hoog’

  21-11-2016 - Driekwart van de huisartsen ervaart de werkdruk tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten als een probleem. Driekwart van de huisartsen verkoopt dan ook een deel van de diensten aan waarnemers. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder bijna vierduizend leden. Lees het hele artikel »

 • SEH-artsen bezorgd over drinkende senioren

  16-11-2016 - Steeds meer oudere mensen komen steeds vaker onder invloed van alcohol of zelfs stomdronken op de Spoedeisende Hulp. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) naar aanleiding van een ledenpeiling in samenwerking met het programma Hallo Nederland van Omroep Max. Lees het hele artikel »

 • IGZ: ‘Veel meer calamiteitenmeldingen in 2016’

  16-11-2016 - Ziekenhuizen en andere aanbieders van medisch-specialistische zorg hebben in de eerste helft van 2016 veel vaker melding gemaakt van calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg dan in eerdere jaren. Naar verwachting komt de teller aan het einde van het jaar uit op ongeveer 1504 verplichte meldingen, terwijl dat er in 2015 958 waren. Lees het hele artikel »

 • Praten via hersensignalen

  15-11-2016 - UMC Utrecht heeft bij een patiënt met het locked-insyndroom als gevolg van ALS een hersenimplantaat geplaatst. Hierdoor kan zij nu met haar gedachten een spraakcomputer aansturen. Lees het hele artikel »

 • Schippers wint ‘prijs’ om privacyschending

  15-11-2016 - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid krijgt van privacyorganisatie Bits of Freedom een ‘prijs’ omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven medische gegevens van klanten te bekijken. Daarmee zou Schippers de privacy zodanig schenden dat ze er de zogenoemde Big Brother Award voor heeft gewonnen. Lees het hele artikel »

 • Praten met hersensignalen

  15-11-2016 - UMC Utrecht heeft bij een patiënt met het locked-insyndroom als gevolg van ALS een hersenimplantaat geplaatst. Hierdoor kan zij nu met haar gedachten een spraakcomputer aansturen. Lees het hele artikel »

 • Geld voor meer uitnameteams donororganen

  11-11-2016 - Er moeten op drie locaties teams beschikbaar zijn die donororganen kunnen uitnemen. Zo’n team moet onder andere bestaan uit twee chirurgen en een anesthesioloog. Dat heeft minister Edith Schippers (VWS) geadviseerd, en zij wil de bekostiging ervan structureel regelen. Lees het hele artikel »

 • Polen missen revalidatie na slachterijletsels

  11-11-2016 - Het is zeer de vraag of Poolse uitzendkrachten die zwaar handletsel hebben opgelopen bij het bedienen van gevaarlijke apparaten, de juiste nazorg krijgen. Ook is niet duidelijk of de bedrijven waarvoor ze werken, voldoen aan de meldplicht voor bedrijfsongevallen. Lees het hele artikel »

 • Huisartsbezoek gedaald sinds thuisarts.nl

  11-11-2016 - Het zorggebruik bij de huisarts was twee jaar na de lancering van de website Thuisarts.nl afgenomen met 12 procent. Dit is landelijk te vertalen naar een maandelijkse afname van 675.000 huisartsbezoeken. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Huisartsen Genootschap dat is gepubliceerd in BMJ open. Lees het hele artikel »

 • Kabinet wil opheldering België over NIPT

  11-11-2016 - België moet opheldering verschaffen over mogelijke schending van de privacy van Nederlandse vrouwen door een Belgisch bedrijf dat een test op geboorteafwijkingen (NIPT) aanbiedt. Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger. Lees het hele artikel »

 • Schippers: ‘geen extra onderzoek bv-constructies’

  10-11-2016 - Minister Edith Schippers (VWS) acht geen eigen onderzoek nodig naar de mate waarin zorginstellingen via dochterondernemingen wetten proberen te omzeilen. Volgens haar kan worden volstaan met het reguliere toezicht om hier greep op te houden mocht dat nodig blijken. Lees het hele artikel »

 • Uitzending Rambam over Dokteronline gaat door

  10-11-2016 - De uitzending van Rambam over Dokteronline mag donderdagavond worden uitgezonden. Dat bepaalde de rechter gisteren in een kort geding dat dokteronline.nl aanspande tegen Rambam. Lees het hele artikel »

 • Genoeg animo voor functie onafhankelijk deskundig arts

  10-11-2016 - Voldoende artsen willen zich laten opleiden tot onafhankelijk deskundig arts (ODA), de nieuwe functie die dit jaar is bedacht voor de opsporing van zorgfraude. Dat meldt de KNMG, die eind dit jaar of begin 2017 hoopt de eerste tien ODA’s te kunnen inzetten. Lees het hele artikel »

 • CZ verhoogt zorgpremie met 7,5 procent

  08-11-2016 - De premie van de basiszorgverzekering van zorgverzekeraar CZ gaat volgend jaar met 7,90 euro omhoog tot 112,85 euro per maand. Dat komt neer op een stijging met 7,5 procent, maakte het verzekeringsconcern dinsdag bekend. Lees het hele artikel »

 • WHO-richtlijnen infectiepreventie operaties

  04-11-2016 - Voordat patiënten chirurgie ondergaan moeten ze eerst worden gewassen, maar niet geschoren. En antibiotica moeten alleen worden verstrekt voor of tijdens een operatie, niet na afloop. Lees het hele artikel »

 • Contractvereiste huisarts geldt niet altijd

  04-11-2016 - De NZa handhaaft ten onrechte de contractvereiste voor de inzet van een POH-ggz, multidisciplinaire zorg voor bepaalde chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD, astma) en de module voor het achterstandsfonds. Dit bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. Lees het hele artikel »

 • Specialistenzorg thuis komt in Zvw

  04-11-2016 - De zorg die de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten thuis bieden, moet vanaf 1 januari 2018 worden betaald uit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat stelt het Zorginstituut Nederland (ZiN) in het deze week verschenen rapport ‘Extramurale behandeling ontleed’. Lees het hele artikel »

 • Tekort aan reumamedicijn dreigt

  03-11-2016 - Het Reumafonds waarschuwt voor een dreigend tekort aan het medicijn sulfasalazine. Het middel is waarschijnlijk tot maart volgend jaar beperkt beschikbaar. Dat kan leiden tot gezondheidsrisico's voor de 16.000 gebruikers, aldus het Reumafonds. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts